Daarom moeten ouders met de kinderen praten over geldzaken

Ouders met volwassen kinderen kunnen maar beter open zijn over hun geldzaken. Waarom doen ouders daar verstandig aan?

Niet alle ouders zijn open over hun geld en over schulden. Toch is dat niet zonder gevaar. Als de ouders iets overkomt, moeten de kinderen beslissingen nemen die ze alleen goed kunnen nemen met kennis van zaken. Wat kunnen de kinderen bijvoorbeeld verwachten bij het overlijden van de ouders? Overtreft de waarde van de schulden de bezittingen?

Wordt het huis hypotheekvrij of blijft er nog een schuld op het huis?​

 

Wat kunnen de kinderen verwachten na overlijden?

Normaal gesproken zijn de partner en de kinderen de erfgenaam na jouw overlijden. Weten hoe het er financieel voor staat is belangrijk. Daarom moet je met de kinderen bespreken hoe het geregeld is met bijvoorbeeld het verzekeren van de uitvaartkosten. Is er een uitvaartverzorger die ze moeten inschakelen of keert een uitvaartverzekering een bedrag uit? Mogelijk is er zelfs niets geregeld. Bespreek met de kinderen ook hoe het geregeld is met de hypotheek. Wordt het huis hypotheekvrij of blijft er nog een schuld op het huis?

Moeten de kinderen de erfenis aanvaarden?

Vooral over schulden praten ligt gevoelig. Toch is het belangrijk dat de kinderen hiervan op de hoogte zijn. Na jouw overlijden aanvaarden de kinderen meestal standaard de erfenis. Door bepaalde handelingen hebben ze de erfenis ook echt aanvaard. Na aanvaarding zijn de kinderen ook privé aan te spreken door schuldeisers van de overledene. Dat is erg zuur als de schulden niet te betalen zijn met de bezittingen uit de erfenis. Als de schulden de bezittingen mogelijk overtreffen, kunnen de kinderen de erfenis beter beneficiair aanvaarden. In dat geval zijn ze niet met hun privébezittingen aan te spreken door schuldeisers.

Overleg zorgt ook voor nieuwe inzichten

Over geldzaken spreek je niet makkelijk met anderen. Eigenlijk is dat jammer, want anderen kunnen zorgen voor inzichten waar je zelf niet op was gekomen. Niet over geld praten is ook zelfbescherming. De vrees bestaat dat er misbruik wordt gemaakt van de kennis. Met de kinderen is de kans op misbruik veel kleiner. Gelukkig kun je ook met jouw adviseur zoeken naar de beste oplossingen voor geldzaken, verzekeringen en schulden.

Spreek ook de uitvaartwensen door

De uitvaart is geen leuk gespreksonderwerp, maar erover praten is wel verstandig. In dit soort gesprekken komen geldzaken aan de orde, maar ook wat de wensen zijn van de ouders. Hiermee kunnen ouders voorkomen dat de kinderen later het gevoel krijgen dat ze de uitvaart niet goed hebben geregeld, omdat ze er nooit met de ouders over hebben gesproken.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 19-08-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie