Hypotheekrente blijft stabiel door hogere opslagen

De hypotheekrente zou verder omlaag kunnen, maar risico-opslagen gooien roet in het eten. Waarom verhogen geldverstrekkers de risico-opslagen sinds de uitbraak van corona?

Geldverstrekkers baseren de hoogte van de hypotheekrente mede op het risico dat ze denken te lopen. Daarom verwerken ze een bruto rentemarge in de rente. Naarmate ze meer risico lopen, brengen ze een hogere opslag in rekening. De toeslag is sinds de kredietcrisis afgenomen, maar omdat er een nieuwe zware financiële crisis dreigt, worden de marges weer groter.

Geldverstrekkers houden er rekening mee dat ze een groter deel van het uitgeleende geld niet weer terug ontvangen.​

 

Wat houdt de bruto rentemarge in?

Dit is het verschil tussen de rente die banken verschuldigd zijn over het kapitaal en de rente die ze in rekening brengen bij het uitlenen. Hun verdiensten zitten ook verwerkt in de bruto rentemarge, maar de verhogingen worden vooral veroorzaakt door de risico-opslagen die ze in de rentemarge verwerken. Geldverstrekkers houden er rekening mee dat ze een groter deel van het uitgeleende geld niet weer terug ontvangen.

Geldverstrekkers kunnen goedkoper aan geld komen

In het begin van de coronacrisis zijn de hypotheekrentes iets opgelopen door de onzekerheid over de toekomst. In de maanden daarna is het verkrijgen van vermogen door de geldverstrekkers goedkoper geworden, maar dat zien we niet terug in lagere hypotheekrentes. Dat is te verklaren, want de risico-opslag voorkomt dat de rentes dalen.

De hypotheekmarkt draait op volle toeren

Geldverstrekkers maken zich ook niet druk over de risico-opslagen, omdat ze nu wel andere prioriteiten hebben. Er worden op dit moment dermate veel nieuwe hypotheken aangevraagd, dat geldverstrekkers liever ook geen renteverlagingen doorvoeren. Een nog grotere stroom aan aanvragen kunnen veel banken en verzekeraars niet aan. Door een renteverlaging worden ze nog interessanter. Dit zorgt voor grotere achterstanden in de verwerking, en dat kan weer schade aanbrengen aan de reputatie van geldverstrekkers.

Waardoor is er een run op hypotheken?

Er zijn meerdere oorzaken waardoor financiële instellingen het nu druk hebben met het verstrekken van hypotheken. Een belangrijke reden is de zeer lage hypotheekrente. Voor huiseigenaren is het nu interessant om de huidige hypotheek over te sluiten naar een andere bank tegen een veel lagere hypotheekrente. Een bijkomende reden is dat huiseigenaren niet zeker zijn over de financiële toekomst. Door het oversluiten kunnen ze de hypotheekrente weer voor een lange periode vastzetten tegen een lagere maandlast.

De hogere risico-opslag hoef je geen last van te hebben

Het feit dat geldverstrekkers een hogere risico-opslag rekenen hoeft je niet af te schrikken. Een gestegen risico-opslag heb je liever niet, maar de hypotheekrentes zijn nog steeds extreem laag. Laat je dus niet afschrikken bij het oversluiten van je hypotheek of bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 21-08-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie