Schade door de verbouwing van de buren? Dit kun je eraan doen!

Schade door verbouwing van de buren?

Als je buren van plan zijn een grote verbouwing aan hun huis te doen, kan er schade ontstaan aan jouw woning. Die kans is natuurlijk niet zo groot als ze zelf aan de slag gaan met wat kleinere klussen binnenshuis, maar neemt toe als er een aannemer nodig is om de klus te klaren. 

Ben je bang voor schade aan jouw woning tijdens de verbouwing van de buren? Laat dan vooraf een nulmeting uitvoeren. Wanneer het dan onverhoopt mis gaat, kun je de schade op de aannemer verhalen. 

Waarom laat je een nulmeting uitvoeren?

Door vóór de verbouwing een nulmeting te laten uitvoeren door een bouwkundige, sta je sterker als je moet aantonen dat er bij de werkzaamheden schade is ontstaan. De bouwkundige legt in de nulmeting, of het vooropnamerapport, de staat van je woning vast aan de hand van beschrijvingen en foto’s. Dankzij dit rapport kun je dus bewijzen dat de schade aan jouw woning er voorheen nog niet was. En dat deze daadwerkelijk is ontstaan door de verbouwing bij je buren. 

Als er schade ontstaat aan je huis...

Natuurlijk voorkomt een nulmeting niet dat er schade ontstaat aan je huis. Dus als het mis gaat en jouw woning beschadigd raakt door de werkzaamheden bij je buren, blijf dan kalm en doorloop onderstaande stappen. 

Ga het gesprek aan met je buren

Vraag je buren om zelf even de schade te komen bekijken. Je kunt hen het vooropnamerapport laten zien, om aan te tonen dat deze schade er nog niet was voordat zij gingen verbouwen. Vraag dan aan je buren hoe jullie de situatie samen op kunnen lossen. Het is goed om te benoemen dat de aannemer van je buren waarschijnlijk een aansprakelijkheidsverzekering heeft die de claim voor hen afhandelt. 

Stel de aannemer aansprakelijk

Komen jullie er samen niet uit? Dan moet je de aannemer formeel aansprakelijk stellen. Dat kun je doen door hem een aangetekende brief te sturen, waarin je aangeeft dat je schade hebt en dat de herstelkosten op hem verhaald zullen worden. 

Weet je niet wie de aannemer is? Stuur de brief dan gewoon naar je buren en vraag hen deze door te zetten naar de betreffende aannemer. De meeste verzekeraars zullen de herstelkosten van de schade snel aan jou uitkeren. 

Bouwkundig schaderapport

Krijg je geen reactie van de aannemer of zijn verzekering? Of wijzen zij jouw claim af? Dan kun je door een bouwkundig expert een schaderapport laten opmaken. Daarmee bewijs je welke schade de werkzaamheden van de aannemer hebben veroorzaakt. Als jouw bewijs sterk genoeg is, kan de aannemer verplicht worden de volledige schade te vergoeden. 

De kosten voor de bouwkundig expert moet je overigens meestal wel zelf betalen. Let er dus altijd op dat deze kosten wel op moeten wegen tegen de schadevergoeding. Het kan zijn dat jouw verzekering deze kosten wil vergoeden, maar daar moet je dan wel vooraf naar informeren. 

Gerechtelijke procedure

Als niets anders werkt, kun je de gang naar de rechtbank overwegen. Maar dit is een stap die je niet zomaar zet: de relatie met je buren kan er flink onder te lijden krijgen en zo’n procedure kan erg lang duren en veel geld kosten. 

Een alternatief dat minder verstrekkende gevolgen heeft is mediation. Onder begeleiding van een mediator kunnen alle partijen samen vaak sneller tot een goede oplossing komen. Lukt dat niet? Dan kun je alsnog naar de rechter stappen en de schade via een gerechtelijke procedure proberen te verhalen.

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 14-04-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie