Beleggen in Bitcoins – Waar moet je rekening mee houden?

Nederlanders beleggen massaal in Bitcoins en andere cryptomunten, maar is dat wel verstandig? Wat zijn de gevaren en de kansen van deze beleggingen?

Bij het beleggen loop je risico’s, maar daar zijn wel verschillende gradaties in. Je kunt beleggen in Nederlandse staatsobligaties. Het risico is beperkt en hetzelfde kun je ook zeggen over het rendement. Maar waarschijnlijk lever je geen geld in. Je kunt bijvoorbeeld ook beleggen in aandelen, goud of Bitcoins. Hier kleven al meer risico’s aan, maar je maakt ook kans op een beter rendement. Is het investeren in Bitcoins een aanrader of juist niet?

Wat zijn Bitcoins eigenlijk?

Het is een digitale munteenheid die alleen maar online bestaat. Er worden vaak munten afgebeeld als het over Bitcoins gaat, maar je kunt ze niet oppakken en wegstoppen. Je kunt ze toevoegen aan een digitale portemonnee (wallet). Ze worden wel het geld van de toekomst genoemd, maar dat is nog maar afwachten. Over een paar jaren kan ook blijken dat het een grote zeepbel was. Veel vroege instappers hebben er al veel geld mee verdiend, maar je kunt er ook flink mee verliezen. In april 2020 stond de koers nog op 53.981 euro. Op dit moment (ruim een jaar later) is de koers gedaald naar 30.000 euro.

Door het beleggen in Bitcoins loop je een groot risico

De koersen van de Bitcoins fluctueren sterk. In één dag kan de koers sterk stijgen, maar een daling van 30 procent is ook al voorgekomen. De koers is zeer bewegelijk. Hierdoor kun je snel winst maken, maar je kunt ook snel grote bedragen verliezen. De koers wordt ook sterk beïnvloed door het nieuws. Als Tesla-ceo Elon Musk een negatieve tweet over de Bitcoin de wereld in stuurt, dan kan dit gelijk zorgen voor een dip. Bij goed nieuws kunnen de koersen juist weer omhoog schieten.

De waarde kan in één keer zakken naar nul

De euro en de dollar worden gereguleerd. De centrale banken zorgen er wel voor dat er geen gekke dingen gebeuren met onze munten. Zo’n vangnet heb je bij de Bitcoin niet. Als er morgen geen vertrouwen meer is in de digitale munt, blijft er niets over van de waarde. Bij een faillissement van een bank kun je vertrouwen op de Nederlandse staat. Tot 100.000 euro per rekeninghouder bestaat er een garantie. Een dergelijke zekerheid heb je niet met cryptomunten.

Wat als hackers jouw digitale munten stelen?

De Bitcoins zitten in een digitale portemonnee, maar als ze weggekaapt worden heb je geen poot om op te staan. Je moet ze dus veilig wegstoppen in een zogenaamde wallet.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 23-06-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie