Hoe kan ik de vermogensrendementsheffing verlagen?

Elke 1ste van januari bepaalt de Belastingdienst weer wat jouw vermogen is. Over het bedrag betaal je mogelijk belasting. Hoe kun je de heffing verlagen?

Over je vermogen betaal je vermogensrendementsheffing. Iedere belastingplichtige heeft recht op een vrijstelling van 50.000 euro (2021). Over het meerdere betaal je belasting. Uitgaande van een alleenstaande met een vermogen van 100.000 euro, bedraagt de heffing ongeveer. 294,-.

Hoe kun je besparen op de heffing?

Op een aantal manieren kun je de belastingdruk op jouw vermogen verlagen. Hoe pak je het aan?

Meerderjarige kinderen? Hef spaargeld over

Spaar je voor je kinderen op je eigen naam, maar zijn de kinderen al 18 jaar of ouder? Hef het spaargeld dan over op de naam van de kinderen. Zodra ze 18 jaar zijn hebben ze namelijk een eigen vrijstelling. Pas wel op met de schenkbelasting. De Belastingdienst ziet het overdragen van spaargeld namelijk als een schenking. Pas dus op met grotere bedragen.

Haal grote uitgaven naar voren

Het maakt voor de vermogensrendementsheffing verschil of je een grote uitgave doet in de laatste twee maanden van 2021 of pas in 2022. Geld dat op jouw naam staat op 1 januari moet je over afrekenen. Maar ga het geld niet uitgeven omdat je er anders belasting over betaalt. Zo zwaar is de heffing namelijk ook weer niet.

Gebruik spaargeld om kleine schulden af te lossen

Schulden mag je in mindering brengen op de vermogensrendementsheffing, maar dat geldt niet voor schulden onder de 3.200 euro. Door met spaargeld kleine schulden af te betalen verlaag je de heffing over jouw vermogen. Het gaat bijvoorbeeld om openstaande rekeningen bij bedrijven of een nog aan te zuiveren bedrag op een creditcard.

Schenk nog in 2021

Heb je plannen om aan jouw volwassen kinderen of aan een goed doel te schenken? Stel het niet uit tot 2022, maar schenk een bedrag nog in 2021 Je kunt een groot bedrag in één keer schenken (>100.000 euro) als de kinderen het bedrag gebruiken voor het kopen van een huis of bijvoorbeeld voor een verbouwing aan de eigen woning of het aflossen van de hypotheekschuld. Een schenking aan een goed doel kan jou ook nog een fiscaal voordeel opleveren. Er geldt wel een drempelbedrag, namelijk 1 procent van het inkomen met een minimum van 60 euro.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 13-10-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie