De kosten koper - Wat houdt het in?

De kosten koper 

Bij het kopen van een woning krijg je bijna altijd te maken met de kosten koper. De kosten koper, ook wel k.k., zijn kosten die je betaalt bij de aanschaf van een bestaande woning. In dit geval staat er dan “k.k.” achter de vraagprijs, wat inhoudt dat je als koper de kosten moet betalen voor het overdragen van de woning. Onder deze kosten vallen de notariskosten en de overdrachtsbelasting. Gemiddeld liggen deze kosten zo rond de 5 - 6 procent van de aankoopsom van de woning. 

Wat valt er onder de kosten koper? 

De kosten koper zijn de kosten die je maakt om eigenaar van de woning te worden. Onder deze kosten koper vallen de overdrachtsbelasting en de notariskosten. Hoe hoog deze kosten zijn verschilt per woning.

Wat is overdrachtsbelasting?

Bij het kopen van een woning betaal je overdrachtsbelasting. Van mensen tussen de 18 en 35 jaar die een woning kopen onder de 400.000 euro wordt er geen overdrachtsbelasting gevraagd. Je moet dan bij de notaris schriftelijk verklaren dat je de woning als hoofdverblijf gaat bewonen.

Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen 2 procent. Beleggers betalen 8 procent. De overheid wil met deze maatregelen starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt.

Wat valt er onder notariskosten?

Bij de levering van een huis ben je als koper verplicht een notaris in te schakelen: de notaris maakt dan rechtsgeldige aktes op, zoals de transportakte en hypotheekakte. Iedere notaris hanteert hiervoor eigen tarieven. Daarnaast worden kosten in rekening gebracht voor het inschrijven van de aktes bij het Kadaster. 

Andere mogelijke kosten

Er bestaan ook nog aanvullende kosten die bij de koop van een woning kunnen komen kijken en die onder kosten koper vallen. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten van een aankoopmakelaar, taxateur of bouwkundige keuring. Maar ook de kosten van het hypotheekadvies, een aangevraagde bankgarantie of aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie. Al deze posten worden als aanvullende kosten koper gerekend.

Hoe financier je de kosten koper?

Tegenwoordig mag je maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen (mits je inkomen voldoende is). Je kunt de kosten koper normaal gesproken dus niet meefinancieren in je hypotheek. Mocht je niet genoeg eigen geld hebben, dan is geld lenen een optie om de plannen toch rond te krijgen. Je kunt de kosten koper en eventueel aanvullende kosten eventueel financieren met een aanvullende lening. Hier zitten wel een aantal haken en ogen aan. Wij adviseren je daarom contact met ons op te nemen om uit te rekenen wat jouw mogelijkheden zijn.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 31-12-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie