Hoe vraag je uitstel voor de belastingopgave IB aan?

Voor 1 mei 2022 moet je de aangifte inkomstenbelasting indienen. Is dat te snel? Vraag dan zo snel mogelijk uitstel aan voordat je het vergeet.

Vooral ondernemers hebben moeite om de belastingaangifte over 2021 voor 1 mei van dit jaar in te dienen. De oplossing? Vraag voor mei uitstel aan.

De aangifte moet uiterlijk op de laatste dag van april binnen zijn bij de Belastingdienst. Met uitstel heb je de tijd tot 1 september 2022. Uitstel kun je aanvragen via jouw belastingconsulent, maar je kunt het ook zelf online doen. Hiervoor kun je naar de website van de Belastingdienst gaan en inloggen met je DigiD. Vervolgens klik je op het tabblad ‘Inkomstenbelasting’ en kies je voor het jaar 2021. In beeld krijg je al de optie om uitstel aan te vragen. Binnen drie weken krijg je een schriftelijke bevestiging.

Ook telefonisch of schriftelijk kun je uitstel aanvragen

Het kan ook met een telefoontje geregeld worden. Hiervoor bel je met telefoonnummer 0800-0543. Houd je BSN-nummer wel bij de hand, want je moet natuurlijk wel persoonsgegevens opgeven om uitstel voor elkaar te krijgen. De meest omslachtige manier is het schriftelijk aanvragen. Dit is ook niet de oplossing om het internet te omzeilen. Op de website van de Belastingdienst moet je namelijk nog het formulier ‘Aanvraag uitstel aangifte inkomstenbelasting’ downloaden. Het formulier kun je online invullen en daarna printen en opsturen.

Uitstel kan je wel geld kosten

Een nadeel van uitstel is dat je een rentevergoeding van maar liefst 4 procent verschuldigd bent over het nog aan de fiscus af te dragen bedrag. De rente gaat lopen vanaf 1 juli. Het gaat niet om de datum dat je de aangifte alsnog indient, maar om de datum van de te betalen aanslag. Je dient bijvoorbeeld op 1 augustus de aangifte inkomstenbelasting in. Van de Belastingdienst krijg je op 1 oktober een aanslag van 5.000 euro. Over de periode vanaf 1 juli tot 1 oktober betaal je 4 procent belasting.

Uitstel aanvragen vergeten? Je riskeert een boete

Er zijn twee boetes die dreigen, namelijk de verzuimboete en de vergrijpboete. Bij het te laat indienen of het onjuist of niet volledig invullen kun je de verzuimboete krijgen. Deze bedraagt vanaf 385 euro tot zelfs 5.514 euro. Een vergrijpboete is duurder. Deze krijg je opgelegd bij een opzettelijk foutieve aangifte. Het gaat hierbij niet om een klein foutje met een aftrekpost. Het gaat om grove overtredingen. Standaard wordt bij opzet een boete opgelegd van 50% van de te weinig geheven belasting. Bij grove schuld is dat 25%. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 18-01-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie