Schadevrije jaren overdragen

Sins 1 januari 2022 kunnen schadevrije jaren overgedragen worden aan anderen dan polishouders. Bijvoorbeeld in het geval van overlijden of echtscheiding.

Als je autorijdt, bouw je schadevrije jaren op. Die schadevrije jaren lopen elk jaar op als je geen schade maakt. Het aantal schadevrije jaren bepaalt voor een groot deel je premie voor je autoverzekering. Voor 2022 konden de jaren waarin niet was geclaimd alleen worden opgebouwd op naam van de polishouder. Met andere woorden: je kunt ze niet zomaar overdragen aan iemand anders. Dit kon echter leiden tot onwenselijke situaties, bijvoorbeeld als de polishouder kwam te overlijden. Daarom zijn de regels per januari 2022 iets versoepeld.

Hoe bouw je schadevrije jaren op?

Schadevrije jaren worden allemaal op dezelfde manier vastgesteld. Ieder jaar zonder claim of schade bouw je 1 schadevrij jaar op. Bij een autoschade die je zelf hebt veroorzaakt verlies je meestal 5 schadevrije jaren. Vanaf 15 jaar of meer, zit je vaak op de maximale korting. En dan blijven er dus na een schade 10 over.  

Echtscheiding

Sinds januari 2022 kun je tijdens een echtscheiding de schadevrije jaren opsplitsen. Dit geldt ook bij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap. De persoon met de schadevrije jaren bepaalt de verdeling en brengt daarvan vervolgens de betrokken verzekeraar op de hoogte. Die zal dan voor beide partners hun 'eigen' aantal schadevrije jaren gaan noteren. 

Overlijden

Ook in het geval van overlijden wordt het mogelijk om een verzoek in te dienen bij de verzekeraar. De opgebouwde schadevrije jaren kunnen dan overgedragen worden aan een achterblijvende partner, mits deze woonachtig is op hetzelfde adres. En mits deze een rijbewijs heeft.

Wat wijzigt er nog meer in 2022?

Dit jaar gaan verzekeraars zich verder buigen over het opbouwen van schadevrije jaren door andere personen dan de polishouder. In de huidige methode konden alleen schadevrije jaren op naam van de polishouder worden opgebouwd. De bedoeling is dat die opbouw ook mogelijk wordt op naam van de verschillende bestuurders. Dit zijn bijvoorbeeld kinderen, (ex)-partners of andere regelmatige bestuurders. We houden je op de hoogte. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 11-02-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie