Hoe voorkom je schulden?

Hoe voorkom je schulden? Wij hebben niet de oplossing voor alle problemen, maar wel nuttige tips!

Wij kunnen jou niet de gouden tip geven waardoor je geen schulden krijgt. Wij kunnen wel tips geven om schulden zoveel mogelijk te voorkomen. Lees onze tips. 

Schulden zijn sluipmoordenaars. Het begint met een achterstandje waar je nog controle op hebt, maar door schulden ontstaan meer schulden. Als je een maand afsluit met een schuld, moet je de volgende maand in staat zijn om alle rekeningen te betalen plus de opgelopen achterstand van de vorige maand. Door een verhoging van de schulden met rente kunnen de schulden snel groeien. In een vroeg stadium ingrijpen lost problemen op voordat ze er zijn.

Bouw een spaarkapitaal op

Vroeg of laat word je geconfronteerd met hoge kosten die niet passen in jouw maandbudget. Het kan gaan om een dure reparatie van de auto of de wasmachine moet toch echt vervangen worden. Dit soort uitgaven kun je niet zo even betalen van de maandelijkse inkomsten. Maandelijks net rondkomen gaat je op lange termijn waarschijnlijk niet lukken. Lenen om een tekort op te vangen gaat niet werken. Die schuld moet je namelijk weer terugbetalen en waarschijnlijk ook nog met rente.

Koop nooit op afbetaling en gebruik geen creditcard

Bedrijven willen jou graag een krediet verstrekken. Op deze manier verkopen ze namelijk meer en ze kunnen ook nog een keer verdienen aan de lening zelf. Een creditcard biedt gemak, maar kan ook een valkuil zijn. Het gemak gaat je namelijk veel geld kosten als de schuld niet op tijd weer is ingelost. De boodschap is: koop nooit iets waar je het geld even niet voor hebt liggen. 

Houd bij wat erin komt en wat eruit gaat

Het lijkt voor sommige mensen misschien overdreven, maar het bijhouden van alle inkomsten en uitgaven schept duidelijkheid. Verdeel de inkomsten gelijk over verschillende potjes. Zo voorkom je dat je onverwacht wordt geconfronteerd met een tekort op jouw betaalrekening. Bijvoorbeeld aparte rekeningen voor vaste lasten, auto-onderhoud en boodschappen. Verschillende rekeningen aanhouden kost je bij de meeste banken geld, maar je kunt het natuurlijk ook splitsen in jouw boekhouding. 

Lukt het betalen niet? Laat het ze weten!

Komt het een maandje niet uit om bepaalde lasten te betalen? Neem gelijk contact op met de schuldeiser(s) voor een regeling. Zo voorkom je ook lastige brieven en extra kosten omdat je de rekening te laat betaalt. Maak met de schuldeiser afspraken over hoe je de achterstand weer inloopt. Alleen al door het contact opnemen kweek je goodwill bij de schuldeiser.

Snijd in de vaste lasten voor meer financiële armslag

Automatische incasso’s zijn handig, maar ze kunnen je wel onnodig geld kosten. Kijk per kwartaal eens kritisch naar de vaste lasten. Betaal je alle lasten nog steeds terecht of kun je bepaalde vaste lasten verlagen of zelfs schrappen? Denk maar eens aan pechhulp voor een auto die je niet meer hebt. Of is jouw oude auto nog steeds WA + volledig casco verzekerd? Loop de bankafschrijvingen ook eens na op dubbele lasten. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 16-02-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie