Huis verkopen als aanvulling op je pensioen

Jouw pensioen aanvullen met de overwaarde uit jouw huis. Is dat ook echt mogelijk?

Heb je een pensioentekort en een eigen woning? Verkoop het huis en vul jouw pensioen aan. Hoe gaat de Belastingdienst hiermee om? 

In een eigen woning bouw je een overwaarde op, tenminste als de huizenprijzen stijgen. In het verleden zijn er weliswaar periodes geweest met dalende huizenprijzen, maar op langere termijn is het nog steeds een goede investering. Met name in de afgelopen jaren zijn de huizenprijzen sterk gestegen. Als je ook nog aflost op de hypotheekschuld, bouw je nog sneller overwaarde in het huis op. Het kan een mooie spaarpot zijn.

Kun je met overwaarde jouw pensioen aanvullen?

Het is mogelijk, maar er zijn wel omstandigheden waar je rekening mee moet houden. Je kunt het maximale uit het huis halen door deze te verkopen. Het verkopen heeft als nadeel dat je wel weer voor vervangende woonruimte moet zorgen. De overwaarde gaat dus weer (gedeeltelijk) op aan het kopen van een ander (goedkoper) huis. Een andere optie is het huren van een huis, maar daar komen weer huurlasten uit voort. Toch kun je overwaarde wel gebruiken om een pensioentekort deels op te vangen. 

De overwaarde uitsmeren over meerdere jaren

De duurste jaren na de pensionering zijn vaak de eerste tien tot vijftien jaren. In deze jaren wil je graag nog genieten van de dingen die het leven leuker maken. Dus bijvoorbeeld op lange vakanties gaan of lekker overwinteren in zonnige gebieden. Door de overwaarde uit te smeren over deze periode heb je tijdelijk extra te besteden. Het is op deze manier een tijdelijke aanvulling op het pensioen.

Hoe gaat de Belastingdienst de overwaarde belasten?

Zolang de overwaarde in de eigen woning vast zit, kijkt de Belastingdienst normaal gesproken niet om naar deze overwaarde. Zodra je de overwaarde uit jouw eigen woning incasseert, wordt het uitgekeerde bedrag gezien als vermogen. De overwaarde wordt dus opgeteld bij het vermogen op jouw spaarrekening. Iedere belastingplichtige heeft (in 2022) een vrijstelling van 50.650 euro. Partners hebben gezamenlijk dus een vrijstelling van 101.300 euro. 

Heb je meer vermogen? Dan betaal je 31 procent belasting over het rendement op je belastbare vermogen. De Belastingdienst gaat hiervoor uit van een fictief rendement. Of je dit rendement daadwerkelijk behaalt, maakt niet uit. Hoe hoog het fictieve rendement is, hangt af van je totale vermogen en of dit spaargeld of beleggingen betreft. Op de website van de Belastingdienst vind je een uitgebreid overzicht met de tarieven.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 29-06-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie