12-08-2020

Financieel gevangen zitten in een huis

Door schulden of door een hoge hypotheek op je huis kun je vastzitten aan je huidige woning. Waar kan het door ontstaan?

Huiseigenaren met veranderende woonwensen kunnen het huis verkopen en een ander huis kopen. Door verschillende omstandigheden kun je vastzitten aan de huidige woning. Het kan zijn door opgebouwde schulden, maar bijvoorbeeld ook door een te laag inkomen om nu een ander huis te kunnen kopen. Waardoor kun je in een dergelijke situatie terecht komen?

Daarvan zijn de koopprijzen namelijk fors gestegen in de afgelopen jaren. ​

 

Geen ander koophuis of huurhuis beschikbaar

Na verkoop van je huis moet je wel vervangende woonruimte kunnen vinden. Een betaalbare huurwoning vinden kan een lastige opgave zijn. Een ander koophuis vinden gaat misschien ook niet lukken. Daarvan zijn de koopprijzen namelijk fors gestegen in de afgelopen jaren. Het beschikbaar zijn van andere huizen kan een issue zijn waar je bij stil moet staan voordat je jouw huis verkoopt.

Door een negatieve BKR registratie kun je geen ander huis kopen

Door een negatieve BKR-registratie kan het afsluiten van een nieuwe hypotheek niet mogelijk zijn. Dit krijg je door bijvoorbeeld betalingsachterstanden op schulden. Een ander huis kopen heb je een nieuwe hypotheek voor nodig, wat niet gaat lukken als uit de BKR-registratie blijkt dat jouw betalingsverleden niet goed is geweest. Eén negatieve registratie is al voldoende.

Je hebt te grote schulden op je naam

Bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek kijkt de geldverstrekker ook naar de schulden die je op naam hebt. Door schulden kun je minder aan hypotheek krijgen. De hoogte van de schulden op jouw naam kan de geldverstrekker opvragen bij het BKR. Bijvoorbeeld een creditcard en het rood kunnen staan hebben invloed op wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen met jouw inkomen.

Het inkomen is niet toereikend

Voor het kopen van een ander huis moet je inkomen wel hoog genoeg zijn. De geldverstrekker waar je de nieuwe hypotheek afsluit, toetst of je inkomen hoog genoeg is voor de aangevraagde hypotheek. Heb je geen stabiel inkomen omdat je met een flexibel contract werkt? Ook dan kan het afsluiten van een hypotheek mogelijk niet lukken.

De hypotheek op het huis is hoger dan de verkoopwaarde Door de gestegen huizenprijzen hebben de meeste huiseigenaren een overwaarde in het huis zitten. De waarde van het huis is in dat geval hoger dan de hypotheek op het huis. Als de schuld hoger is dan de verkoopwaarde, kan het verkopen van het huis mogelijk niet lukken. In dat geval zit je financieel vast aan het huis.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens

Hypotheekrente nu al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat is het voordeel van hypotheek oversluiten?
meer informatie
Bereken de maandlasten
meer informatie