Meer mensen met problematische schulden verwacht

De coronacrisis brengt veel financiële onzekerheid met zich mee. Het aantal mensen dat hulp inschakelt is nog laag, maar dat gaat mogelijk nog veranderen.

Het verliezen van je baan of je onderneming heeft een grote impact op je persoonlijke leven. Bij het verliezen van je baan heb je vaak recht op een uitkering, maar dat is maar een lapmiddel. Veel ondernemers die nu nog kunnen rekenen op financiële steun, maken zich zorgen over de komende maanden en jaren. De tegemoetkoming vanuit de overheid gaat een keer weer stoppen. In hoeverre heeft de onderneming dan nog overlevingskansen?

Huishoudens met een lager inkomen hebben niet de mogelijkheid om extra financiële buffers op te bouwen.

 

De laagste inkomens zijn het hardst getroffen

Volgens het Nibud worden vooral mensen met een laag inkomen getroffen door de pandemie. Het verschil tussen inkomensgroepen is groter geworden. Daar hebben ze ook een logische verklaring voor. Nederlanders met een hoger inkomen houden naar verhouding meer geld over om te sparen. Ze gaan niet meer uit eten en niet meer op vakantie. Op verschillende manieren houden mensen met een hoger inkomen meer geld over om van te sparen. Huishoudens met een lager inkomen hebben niet de mogelijkheid om extra financiële buffers op te bouwen.

Vaste lasten zijn gestegen

Nederlanders met een laag inkomen kunnen ook aan de uitgavenkant last hebben van de coronacrisis. Doordat ze meer thuis zijn, zal de energierekening ook stijgen. Vooral in de winter wordt er meer energie verbruikt omdat het huis de hele dag een aangename temperatuur moet hebben in verband met het thuiszitten van schoolkinderen en het thuiswerken.

De stap naar schuldhulpverleners wordt minder vaak gezet

Door corona stappen minder Nederlanders naar de hulpverleners. In september leek het coronavirus onder controle. Toen is ook het aantal schuldvragen toegenomen. Door steunpakketten van de overheid lijken geldzorgen nu mogelijk ook minder klein. Zodra de financiële ondersteuning wordt afgebouwd, wordt duidelijk hoe groot de geldzorgen zijn. De koepelorganisatie voor schuldhulpverlening (NVVK) verwacht dat de grote toestroom van extra hulpvragen nog op gang komt.

Wacht met geldzorgen vooral niet af

In een vroeg stadium kunnen problematische schulden nog worden voorkomen. Het is belangrijk om schulden niet op te laten lopen. Schulden lossen zichzelf namelijk niet op. Mensen met schulden kunnen bij de gemeente aankloppen voor hulp. Een fysieke afspraak met een hulpverlener is niet altijd nodig. Op afstand kunnen er ook zaken geregeld worden. Met schuldeisers kunnen er bijvoorbeeld afspraken worden gemaakt om in ieder geval de stress en urgentie weg te halen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 24-02-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie