Nabestaanden goed achterlaten - Hoe doe je dat?

Bij het overlijden van een gezinslid moet het goed geregeld zijn voor de achterblijvers. Of je aanvullend financieel iets moet regelen hangt van diverse factoren af.

Hoe jij je nabestaanden na jouw overlijden achterlaat is van veel factoren afhankelijk. Als het slecht geregeld is kun je bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering afsluiten, maar hoe goed of slecht is het eigenlijk geregeld?  Stap één is daar inzicht in krijgen. Daarna kun je samen met jouw adviseur zoeken naar de oplossing.

Hoeveel geld heb je nog voor de toekomst nodig?

Het maakt een verschil of je al pensioengerechtigd bent of dat je nog jonge kinderen in huis hebt. Dat zegt namelijk iets over de kosten van nu en de toekomst. Met nog jonge kinderen in huis komt er nog een dure periode aan en jonge gezinnen hebben naar verhouding vaak minder geld achter de hand in de vorm van spaargeld of overwaarde in de eigen woning. Voor een gepensioneerd stel heeft het overlijden van één van beide een minder grote financiële impact in vergelijking met een jong gezin.

Bouw je pensioen op in een pensioenregeling?

Deelnemers aan een pensioenregeling bouwen vaak ook een nabestaandenpensioen op. Na hun overlijden krijgen de nabestaanden een uitkering. Het hebben van een nabestaandenvoorziening in de pensioenregeling biedt financiële zekerheid voor de nabestaanden. Zonder een dergelijke voorziening ontstaat er na overlijden mogelijk een groot financieel tekort bij de nabestaanden. Het hebben van een nabestaandenvoorziening wil echter nog niet zeggen dat het goed geregeld is. Het blijft maatwerk.

Hoe hoog is het inkomen van de achterblijvende partner?

Er ontstaat vooral een financieel tekort als de achtergebleven partner een relatief laag inkomen heeft. In gezinnen waarbij de financiële huishouding vooral afhankelijk is van één van beide partners is het goed opletten. Bij overlijden van het gezinslid met het hoogste inkomen, moet de nabestaandenvoorziening vooral goed zijn.

Blijft de hypotheek of de huur betaalbaar?

Als de hypotheeklasten of de huurlasten gebaseerd zijn op het gezamenlijke inkomen, kan het huis onbetaalbaar worden na een sterfgeval binnen het gezin. Voor huiseigenaren wordt het probleem vaak kleiner, doordat een overlijdensrisicoverzekering vaak een onderdeel uitmaakt van de hypotheek. Maar de uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering kan onvoldoende zijn voor de nabestaanden. Ga er dus niet vanuit dat het goed geregeld is omdat de hypotheek deels of volledig wordt afbetaald met de uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering.

Met een overlijdensrisicoverzekering kun je relatief goedkoop een uitkering bij overlijden verzekeren. Laat jouw adviseur inschatten welk verzekerd bedrag je aan moet houden in de overlijdensrisicoverzekering.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 22-12-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie