Een te laag verzekerd bedrag in de woonverzekering voorkomen

Voor de inboedelverzekering en de opstalverzekering zijn de verzekerde bedragen belangrijk. Wat als ze te laag zijn?

De inboedel en het huis voor een te laag bedrag verzekeren kan grote gevolgen hebben bij schade. Hoe voorkom je dat?  

De rechtbank in Den Haag heeft onlangs uitspraak gedaan over een brandschade waarvoor de verzekeringsnemer een te laag bedrag uitgekeerd heeft gekregen. Het ging om een miljoenenvilla, waarvan het verzekerd bedrag veel te laag was. Daardoor kwam de uitkering van de inboedelverzekering en de opstalverzekering samen maar liefst € 277.000 te laag uit.
In dit geval kon de verantwoordelijkheid neergelegd worden bij de taxateur en de assurantieadviseur. (ook die kunnen fouten maken). En dan is het goed dat dergelijke partijen daar hun eigen 'aansprakelijkheidsverzekering' voor hebben. Want die kunnen dan die tekorten alsnog opvangen.
Maar de verantwoordelijkheid kan ook bij de huiseigenaar zelf liggen. En dan is 'te weinig verzekerd' echt gewoon te weinig verzekerd. 

Niet iedereen bezit natuurlijk een miljoenenvilla, maar te weinig verzekeren kan dus hoe dan ook echt grote gevolgen hebben.

Weet jij wat jouw inboedel waard is?

Je kunt niet met zekerheid zeggen wat de waarde van jouw inboedel is. Hetzelfde geldt voor de herbouwwaarde van jouw huis. Toch zijn dit belangrijke onderwerpen bij het verzekeren van die risico’s. Je kunt de waarde zelf inschatten, maar eigenlijk is dat voor een leek een onmogelijke opgave. Want hoe bereken je de herbouwwaarde van jouw huis?
De waarde bepalen voor de inboedelverzekering is ook niet te doen. Je zou alles in jouw huis op waarde in moeten schatten en dan nog is het maar een schatting.

Waardemeters

Zowel bij het bepalen van de herbouwwaarde van een woning als bij het bepalen van de nieuwwaarde van een inboedel kun je gebruik maken van een zgn. 'waardemeter'. Je vindt die op onze website. Het zijn heel gemakkelijke hulpmiddelen waarmee je eenvoudig de juiste verzekerde bedragen kunt vaststellen. 
Een ingevulde waardemeter levert bij veel verzekeraars bovendien ook nog eens direct een 'garantie tegen onderverzekering' op. En dat is wel een geruststellend gevoel.

Want een te laag verzekerd bedrag heeft gevolgen

Bij een te hoog verzekerd bedrag krijg je bij schade gewoon uitgekeerd, alleen heb je dan waarschijnlijk wel jaren een te hoge premie betaald voor je woonverzekering. Maar een te laag verzekerd bedrag heeft simpelweg echt nare gevolgen bij schade. Er is namelijk in dat geval sprake van onderverzekering. De schade wordt dan naar verhouding vergoed. En bij schade krijg je dan dus maar een deel uitgekeerd. Net als in het 'villa'-voorbeeld hierboven.

Hulp?

Hoe dan ook, ook bij het verzekeren van een huishoudelijke inboedel en een woonhuis moet de verzekeraar de polis dus wel kunnen baseren op de juiste gegevens en feiten. Twijfel je dus, neem dan even met ons contact op. We helpen je graag. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 01-07-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie